Egyetemistaként Lundban

Ahogy olvastam az eddigi beszámolókat, sok-sok hasznos információval találtam magam szembe, amik bizonyára nagyon nagy segítséget nyújtanak azoknak, akik Svédországban terveznek belevágni felsőfokú tanulmányokba.

A felesleges, olykor akár zavaró ismétléseket – információkat, amelyeket előttem már többek leírtak – kihagyva én is megpróbálom érdemben összegyűjteni nektek  mindazt, amit az elmúlt egy évben tapasztaltam Svédország egyik legdélebbi egyetemi városában, Lundban.

University-building_in_lund

Lund University

Felvételi procedúra
A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia alapszakán diplomáztam tavaly júliusban, de már az utolsó, harmadik évem legelején tudtam, külföldön szeretném a mesterképzést folytatni. Mivel korábban egy-egy félévet tanultam Dániában és Norvégiában, továbbá tudván, hogy EU állampolgárként a tandíjfizetési kötelezettség alól mentesülök, számomra nem volt kérdés: skandináv ország lesz a cél. Ezután egyszerűen elkezdtem keresgélni interneten, ugyanakkor hamar kiderült, hogy teljes pszichológia mesterképzés angol nyelven nagyon ritka. Nagyon hamar szűkültek tehát a lehetőségek, amikor is rátaláltam a lundi egyetemre itt: https://www.universityadmissions.se/intl/start

Egyszerűen a keresőben, kulcsszó alapján kerestem rá a létező szakokra, képzésekre. Ugyanezen az oldalon történik a jelentkezés, ide kell a tanulmányokat és nyelvtudást igazoló dokumentumokat (hitelesítve, pecséttel ellátva, aláírva stb.) beküldeni. Véleményem szerint nagyon átlátható, egyszerűen kezelhető felületről van szó. Minden kurzusnál, programnál egyértelmű link jelzi az egyetemek, kurzusok, programok közvetlen elérhetőségét, ott minden információt megtaláltok arról, ami éppen titeket érdekel. Nyugodtan vegyétek fel a kapcsolatot a kinti koordinátorokkal, tanárokkal, karok vezetőivel, a legtöbb e-mail elérhetőség meg van adva a programok leírásánál az egyetemi honlapon http://www.lunduniversity.lu.se/. Tőlük is nyugodtan kérdezhettek a kurzusokkal, kreditekkel kapcsolatban, általában nagyon rugalmasak, válasz készek, készségesek.

Én december környékén jelentkeztem, diplomám értelemszerűen még nem volt a pszichológia szakon, erről igazolást kellett kérnem a Tanulmányi Osztályon. És igen, az itthoni ügyintézés olyan amilyen, lassú, bürokratikus és iszonyú problematikus. Általában senki nem ért semmit, nem is tudják, hogy bizonyos dokumentumok egyáltalán léteznek az egyetemükön. No de, így vagy úgy, mégiscsak minden beszerezhető. Ugyanakkor fontos tényleg időben elkezdeni, heteket vehet igénybe egy-egy papír kiadása, hitelesítése, időpont egyeztetés stb.

Nekem az otthoni egyetemen nagyon jó átlagom volt, továbbá egy Cambridge Advanced (CAE) nyelvvizsgám, de ennél többet, – hogy pontosan hogyan jutottam be az egyetemre -, máig nem tudok. Az egyetem belső felvételi procedúrájára nem igazán van rálátás, nincsen egy objektív, előre kiszámítható pontszám, amit mi magyar fejjel gondolkodva elvárnák. Így nekem fogalmam sem volt milyen esélyeim vannak, egészen az eredmények nyilvánosságra hozatalának napjáig. Végül is bejutottam.

Szállás, kezdetek
Ekkor elkezdődött a szálláskeresés, ami igencsak problematikusnak bizonyult. Ha nem cserediák vagy – mondjuk erasmusos – , akkor nincsen garantált helyed kollégiumban. Lundban alapvetően négyféleképpen lehet szálláshoz jutni:

LUAccommodation: http://luaccommodation.lu.se/
AF Bostäder: http://www.afb.se/en/
nationok (erről majd később)
albérlet: http://bopoolen.nu/ és http://www.blocket.se/

Mindegyik rendszer eléggé érthető, sok információt küld ezekkel kapcsolatban az egyetem a nyár folyamán. Az LuAccommodation és az AFB a legjellemzőbb forma, ezeken keresztül úgynevezett corridor-roomra lehet jelentkezni. Egy szobában laksz egyedül, vagy van zuhanyzód és vécéd vagy nincs, a konyhán pedig osztoztok. Léteznek studio apartmanok, ahol konyha is van, persze ezek már nagyon drágák, 4500SEK/hó. A corridor room egyébként elég jó konstrukció, a konyhában meg a közös szobában lehet haverkodni meg ismerkedni, egész jó közösség tud összeverődni egy-egy félév során. A kollégiumok közül Sparta elég bulizós, a Parentesen nagyon bulizós, Delphi, Klostergarden és Vildanden nyugisabb, Ulrikedal kimondottan nyugodt. Persze mindnek van előnye és hátránya. Én egyik rendszeren keresztül sem kaptam szállást. Az AFB egy sorsolásos, sorszámos rendszerrel dolgozik, nekem rossz sorszám jutott. Várólistás voltam, most tavasszal – tehát majdnem egy évvel később – jutottam be egy általam választott helyre.

Így tehát, augusztusban szállás nélkül vágtam neki az “útnak”, az első néhány éjszakára jobb híján maradt a “kanapé megoldás” egy ismeretlen apartmanjában. Kijutni Wizzairrel http://wizzair.com érdemes: Budapest-Malmö járat, relatíve olcsó repülőjegyek. A malmöi reptér nagyon pici, 109SEK/89SEK (ha 25 év alatti vagy) összegért közvetlen busz visz be Lund belvárosába, az út körülbelül 40 perc.

_dsc5063-ruona-11-kullersten

Lund

Az élet Lundban
Lund egy kisváros: 120 ezer lakosa van, amiből 40 ezer diák. Igazi egyetemi város, telis tele fiatalokkal, svédekkel és mindenféle nációval a világ minden részéről. Az első és legfontosabb esemény, amit nem szabad kihagyni: Official Arrival Day az egyetem egyik főépületében. Itt zajlik egy sorsolás, amin azok tudnak részt venni, akiknek nem jutott szállás. Esetemben 90 ember toporzékolt szállásra várva, de mind a 90-nek lett is szállása a nap végén. (Itt is húzni kellett sorszámot, mint MINDENHOL Svédországban…) Tehát aki nem talál hirtelen szállást az se aggódjon, valahogy előbb utóbb lesz hely. Tudom, ez akkor amikor benne van az ember, nem vigasztal, mégis így van. Már aznap lett szállásom, 3200SEK/hó.

Visszatérve a “nyitónapra”: itt minden profin meg van szervezve, nem is lehetne jobban talán. Igaz bent vagy akár 4-5 órát is, de úgy távozol, hogy kaptál térképet, útravaló csomagot, ingyen SIM kártyát, regisztrálhattál nyelvtanfolyamra, igényeltél svéd személyi számot (ami kell a svéd bankszámlához és alapvetően mindenhez, ha 12 hónapnál tovább tartózkodsz), sőt még takarót, párnát is vettél magadnak. Ezután kezded kialakítani az életed, de rájössz, nincs elég bútorod, lámpád, sőt, biciklid sem. Pedig MINDENKI biciklivel közlekedik, télen, nyáron, esőben. Nincs ugyanis rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözet. Egy fészbuk csoport, ahol mindenhez hozzájuttok: Sell/Buy Stuff in Lund https://www.facebook.com/groups/sblund/?fref=ts. Itt diákok százai adnak, vesznek mindent az év folyamán, nagyon hasznos csoport, rengeteg pénzt lehet spórolni használt holmik vásárlásával, sőt itt is akadnak bőven lakás/szoba hirdetések.

Kell tehát a bicikli (használtan könnyű hozzájutni 400-1000SEK, a nagyon jó U lakat viszont elengedhetetlen, a bicikliket ugyanis előszeretettel lopják). Amennyiben mégis buszoznátok/vonatoznátok, kell a Jojo-kártya. Ez úgy emlékszem 10SEK (maga a kártya) és erre lehet felölteni pénzt, 200SEK a minimum. Városon  belül (zöld buszok) egy út 16SEK. Lund nagyon szerencsés fekvésű, Malmö 20 perc vonattal, Koppenhága 50 perc. A tömegközlekedés ellenben drága: Malmö oda-vissza 72SEK, Koppenhága 212SEK. Információkat menetrendről, jojo-kártyáról itt találtok, https://www.skanetrafiken.se/templates/StartPage.aspx?id=34299&epslanguage=SV. (Egyébként pedig a helyi irodájukban, a központi pályaudvaron tudtok jojo-kártyát venni, érdeklődni.) Viszont van egy olcsó, buszos megoldás is, ezzel meg lehet fordulni Koppenhágából és Malmöből féláron, nagyon hasznos dolog: http://www.swebus.se/?gclid=Cj0KEQjw3IieBRDl1oG0gr_PweoBEiQAwGHVw3tVfcfd-JO2FwUaKlg52akF2ISwcx-kzgKPBFxKrMEaAn1b8P8HAQ.

Az első hetek nagyon fontosak, ismerkedés, kapcsolatépítés szempontjából. Minden szervezett, ugyancsak profi módon. Folyamatos programok vannak, mindenféle események, kirándulások, főzések, játékok, előadások, tájékoztatók, városnézés, séták stb. Ekkor nagyon sokat meg lehet tudni az egyetemről, egyetemi életről, ami igencsak számottevő Lundban. Az egyetem 13 úgynevezett Nation-re tagozódik. Nehéz pontosan elmagyarázni mi is ez, de leginkább valamiféle szervezett, ugyanakkor laza, átjárható közösség. Minden diák becsatlakozik egy nationbe, de bármelyik másikba átmehet enni, inni, szórakozni, sportolni, sőt válthat is nationt az első év folyamán. A nationöket diákok szervezik és tarják fent, önkéntes alapon működnek. Diákok főznek, ebédet biztosítanak, esti programokat szerveznek, a pub-jukban bulit csinálnak, ott pultoznak, ruhatáraznak. A lényeg, hogy itt lehet szocializálódni, zenélni, sportolni, együtt játszani, közösen bulizni, olcsón enni hétköznap és hétvégén is. Vannak kisebbek, nagyobbak (például a Lund nation 4000 taggal). Ezekről is nagyon sok infót elmondanak, szeretettel várnak minden kezdeményezést, önkéntes munkát, bármiféle aktivitást. Ez különösen hasznos is tud lenni, mivel aki aktív egy nationnél, az kaphat szállást is, ugyanis ők is tartanak fenn kollégiumokat a városban. Ők tehát ugyancsak egy lakhatási lehetőség, de erre az első évben nem igazán van mód (előtte aktívnak kell lenni náluk).  Amit fontos tudni, mindehhez a kulcs az úgynevezett Studentlund membership http://studentlund.se/. Félévente majdnem 300SEK, de csak ezt befizetve tudsz nationhöz csatlakozni, s így diákigazolványt kapni, továbbá szállást kapni az AFB-n keresztül. Ez a tagság elviekben opcionális, gyakorlatilag szinte megkerülhetetlen. Ezáltal viszont tényleg az egyetemi élet szerves részévé válnak a diákok.

Ha bevásárlásról van szó, a boltok drágák, de nagyon az eltérések: Coop a legdrágább, aztán ICA, majd az olcsóbbak Netto, Lidl, Willys. Ezek közül elsősorban az ICA és a Willys az, amelyikben nagyon nagy a választék, a többi sokszor lutri. Sokféle bolt van, elszórva a városban, de a bevásárlást nagyban befolyásolja az, hogy a város melyik részén laksz és mi van közel. Ha bankszámlát nyitnátok, mindenképpen érdeklődni kell, melyik éri meg nektek a legjobban. Nekem a SEB banknál van számlám, VISA kártyával, internetbankkal. Minden pénzfelvétel és utalás ingyenes, ugyanakkor van havi 25SEK kártyahasználati díj.

Képzés
A képzésről külön bejegyzést lehetne nyitni, de ez nyilvánvalóan szűkebb réteget érint csak. Talán amit mégis érdemes elmondani: a pszichológia szak Lundban nem klinika szakirányú, hanem a társadalomtudományi karhoz tartozik, így aki ezt a mesterszakot választja, abból klinikus nem igazán lesz. Van ugyan az egyetemnek egy nagyon erős, klinai pszichológia iránya is, de az kizárólag svédül hallgatható. Félévente két kurzust teljesítettem eddig, egyenként 15 ECTS kreditért. Az oktatás magas színvonalú, minden angolul történik. 25-en vagyunk a programban, ennek fele svéd, a másik fele pedig nagyon változatos. Az együtt tanulás, egymás segítése, órán kívüli csoportos munka, könyvtárazás mind alapjait képezik a hatékonyságnak. Az órák száma nem kimondottan sok, van, hogy heti 2-3 nap kell csak bemenni az egyetemre (ez persze kurzusonként változik, akadt olyan is, hogy kéthetente konzultáció volt, óra meg egyáltalán nem). Ellenben az önálló munkát, rengeteg olvasást, felkészülést, előadások megtartását elvárják. Kimondottan sok a projektmunka, prezentáció, valamint a beadandó dolgozat. Éven át, folyamatos felkészülést igényelnek a kurzusok, a feszes tempó nem engedi a ritmusból való kiesést. Nincs tehát éles különbség a “vizsgaidőszak” és az év többi hete között, így sokkal kiegyensúlyozottabbá válik egy-egy tanév. A tanárok folyamatosan kommunikálnak a diákokkal, nagyon emberközpontú az oktatás. Fontos szerepe van a folyamatos visszajelzésnek: a tanárok folyamatosan értékelik a munkát és a diákoknak is értékelniük kell a kurzusok színvonalát. Így tud létrejönni egy nagyon magas szintű párbeszéd az egyetemi oktatók és a hallgatóság között. Mindez – véleményem és saját tapasztalataim szerint  – a magyar rendszertől alapjaiban eltér. Ugyanakkor számomra nagy kihívást jelentett (talán még jelent ma is), hogy ezt a fajta minőségi különbséget – a kommunikációt, egymás támogatását, együtt dolgozást, kritikus, ugyanakkor konstruktív gondolkodást – megszokjam és megértsem. Egyszerűen ezt meg kell tanulni megélni, élni vele és használni.

Ha akad közületek, aki éppen Lunda készül, kérdezzetek, érdeklődjetek bátran. Bízom abban, hogy tudtam nektek segíteni. S végül még egy jó hírrel szolgálhatok: Lund olyannyira délen van, hogy az időjárás és a hőmérséklet még éppen ideális, olyankor élvezhető.

Üdvözlettel,

Eszti

6 thoughts on “Egyetemistaként Lundban

  1. Szia, nagyon érdekesnek találtam az írásodat. Én is pszichológia BA után szeretnék külföldön továbbtanulni. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen forrásból tudod fenntartani magad Svédországban?

    Kedvelés

  2. Szia,

    Kérhetek privát e-mail címet? Lenne pár kérdésem, és hosszú lenne egy kommentben leírni. Óriási segítség lenne! 🙂

    Kedvelés

  3. Szia!

    Én most vagyok utolsó éves a BA Politika és Nemzetközi Kapcsolatok szakon Londonban és a lundi egyetemet találtam, mint számomra leginkább megfelelő képzést nyújtó intézményt a Masters-re. Örülnék, ha lenne még pár magyar diák, akik szintén ott tanulnak és akár egy közösséget is létrehozhatnánk.

    Üdv.!
    Gábor

    Kedvelés

  4. Szia,

    Én is a Lund University pszichológia mesterszakán fogok továbbtanulni augusztustól és azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleményed a munkavállalásról a tanulás mellett? Megoldható, összeegyeztethető? Található egyáltalán munka?

    Köszönettel,
    Emese

    Kedvelés

Hozzászólás